lijnolieverf

Kozijnen (laten) schilderen moet bijna iedereen. Lekker strak in de lak. Maar zijn er ook ecologische opties? Ecologische schilder Frank Buijtendorp kon mij hierover heel veel vertellen:Dat doen we al jaren zo | De meeste huizen zijn met kunstharsverf behandeld, een synthetische verf op basis van aardolie. Kunstharsverf wordt smeerbaar gemaakt met oplosmiddel. Dit verdampt echter zodat maar 70% van de opgebrachte verflaag overblijft. Het droogt goed en is makkelijk te verwerken. Dat doen we al jaren zo.

Vroeger was alles beter? | Lijnolieverf is een oud product, dat de laatste decennia een beetje vergeten is. Wat was het ook alweer? Een 100% natuurlijk product dat bestaat uit gekookte lijnolie met pigment. Het milieu wordt bij de productie, het verwerken én gebruik niet of nauwelijks belast. Het rendement van lijnolie is 100%, er verdampt niets. Klinkt als alleen maar voordelen. Maar critici roepen: het is minder makkelijk in gebruik en droogt langzamer. We hebben prima alternatieven, toch?Geen gebladder | Lijnolie is een luchtdoorlatende verf, waardoor het hout kan ademen. Vocht kan naar buiten, de kans op houtrot is hierdoor nihil. Wil je het goed doen, breng je lijnolieverf op het kale hout aan. Doordat de verf warmgemaakt wordt, trekt het helemaal in het hout en impregneer je op deze manier. Hierop breng je dan de tweede laag aan. In het begin heeft lijnolieverf een hoge glansgraad, na 5 jaar is de verf mat. Breng je een lijnoliewas aan, komt een zijdeglans terug.

            


Lijnolieverf bladdert niet en leveranciers geven een garantie van 10 jaar. Frank had laatst een klant waar zelf 20 jaar geleden voor het laatst was geschilderd. En het bladerde niet.

Zeker duur… | Prijzen van lijnolieverf en kunstharsverf zijn vergelijkbaar. Je hebt weliswaar een langere planning nodig (lijnolie droogt minder snel, denk aan ca. 1 droogdag extra), maar het rendement is vele malen hoger omdat je minder vaak hoeft te schilderen. Het is belangrijk, dat de schilder weet hoe je dit product ivm minder smeerbaarheid en langere droogtijd verwerkt. Zoek dus een ervaren schilder!

Compromis | Wil je wel de voordelen van lijnolieverf maar ook het gemak van een kunstharsverf? Kies dan voor een hybride product. Deze bestaan voor 80% uit lijnolie en voor 20% uit alkydverf. Hierdoor is de droogtijd minder lang. Een ander alternatief: Biobased alkydharsverf (op basis van plantaardige olie ipv aardolie). Zo wordt iets goeds doen voor het milieu ook makkelijk.Waar toe te passen? | In principe kun je lijnolieverf overal toepassen. Maar heb je een huis in het bos of in een vochtige omgeving, dan gaat de verflaag minder lang mee. Algen eten de verf namelijk op, volledig ecologisch dus. Lijnolieverf is zachter dan synthetische verf en daarmee gevoeliger voor huidvetten. Een trapleuning of binnendeur vertoont sneller en meer slijtageplekken. Maak hier dus een bewuste keuze in.
Een handige tip van Frank: Er zijn merken lijnolieverf die uitstekend op Trespa-platen hechten.

Ongelakt | Als de detaillering van houtwerk zodanig goed is dat vocht goed weg kan, het hout goed kan drogen en je goed hout gebruikt, is schilderwerk niet eens nodig. Hier zit dus een uitdaging voor de architect van vandaag.

Meer weten over duurzame verf?
Kijk eens op schildersvannu.nl of stel je vraag via info@weberontwerpt.nl

Met dank aan Frank Buijtendorp voor de informatie

Foto's schildersvannu.nl
            Mijn duurzame ontdekkingstocht 

Duurzaamheid heeft de toekomst; het is nodig om slim om te gaan met de beschikbare bronnen. Er gebeurt veel op dit gebied, elke dag gaan de ontwikkelingen een stapje verder. Vanuit interesse en mijn rol als architect/ontwerper vind ik het mijn taak om ermee aan de slag te gaan. 

Dit is een blog over mijn ontdekkingstocht. Ik hou je op de hoogte van interessante ontmoetingen en ontwikkelingen en deel graag mijn tips met je.SHARE:

  WEBERontwerpt | Treek 54 | 3524 TB Utrecht | +31 (0)6 15183869 | info@weberontwerpt.nl ARCHITECTUUR + INTERIEUR