bamboe - sterk spulDoor mijn achtergrond als meubelmaker is hout een van mijn favoriete materialen. Een biobased product: natuurlijk gegroeid, goed bewerkbaar en geschikt voor veel doeleinden.
Onlangs kwam bamboe op mijn pad, een materiaal, dat vaak genoemd wordt als duurzaam.
Maar is dit ook zo en wat kun je ermee? En welke eigenschappen heeft het?

Bij een bezoek aan Michel van bixbibamboe uit Almere vertelde hij mij met veel enthousiasme van alles over de mogelijkheden van bamboe.
 


Bamboe is een grassoort, geen hout. Een snel groeiende grassoort die binnen 5 jaar een hoogte van wel 35 meter kan bereiken. Omdat bamboe ‘verhout’ krijgt het eigenschappen die echt hout ook heeft. 5 jaar oude bamboe is zelfs net zo sterk als eikenhout. Bij verdere verduurzaming door karamelliseren wordt het minstens zo stevig als tropisch hardhout. Sterk spul dus.Bamboe wordt bijna altijd in bewerkte vorm toegepast. Stroken van de stam worden verljimd of vezels worden samengeperst. De toepassingen zijn veelzijdig, van eetbare scheuten tot kleding, van lampenkappen tot meubels, van vloeren tot plafonds, van kozijnen tot deuren, van gevelplaten tot tuinmeubelen, je kunt het zo gek niet bedenken...
            


Maakt dit alles bamboe tot een duurzaam materiaal?
Ik denk van wel.TNO en een Life Cyclus Analysis (LCA studie) hebben onderzocht dat bamboe ondanks het transport vanuit Azië naar Nederland volledig CO2 neutraal is. Als een bamboeproduct aan het eind van zijn levenscyclus is, kan het vaak gerecycled worden tot andere volwaardige eindproducten. Daarmee een echt Cradle to cradle-materiaal!Duurzaam dus geen noodzaak om te verbeteren? Onderzoeken naar het gebruik van minder belastende lijmen en biobrandstoffen, het verminderen van de afstand van productie tot eindproduct kunnen in de toekomst verbeterpunten zijn.
Maar ook nu is bamboe in mijn ogen zeker een materiaal om veelvuldig(er) toe te passen.


Heb jij een opmerking, aanvulling en/of vraag n.a.v. mijn blog?
Reageer via info@weberontwerpt.nl

Foto's bixbibamboe

            Mijn duurzame ontdekkingstocht 

Duurzaamheid heeft de toekomst; het is nodig om slim om te gaan met de beschikbare bronnen. Er gebeurt veel op dit gebied, elke dag gaan de ontwikkelingen een stapje verder. Vanuit interesse en mijn rol als architect/ontwerper vind ik het mijn taak om ermee aan de slag te gaan. 

Dit is een blog over mijn ontdekkingstocht. Ik hou je op de hoogte van interessante ontmoetingen en ontwikkelingen en deel graag mijn tips met je.SHARE:

  WEBERontwerpt | Treek 54 | 3524 TB Utrecht | +31 (0)6 15183869 | info@weberontwerpt.nl ARCHITECTUUR + INTERIEUR