2eHANDS bouw

 

Stel je werkt bij een bedrijf met flexibele bouwsystemen. Herbruikbare vloer- en dakdelen van 6x3m en wanddelen van 3x3m in overvloed. Deze liggen maar te wachten op de volgende bestemming… of op de stort.

Spaarzaam bouwen | Toenmalig directeur van BUKO bouwsystemen Arie den Hartog en zijn vrouw Annette van Hemert bedachten dat het toch ook anders kan. Zij begonnen aan het avontuur om uit te zoeken hoe je deze gestandaardiseerde elementen kan hergebruiken om een duurzame villa te bouwen. Een avontuur van meerdere jaren, met veel denk- en vooral voorbereidingswerk. De gedachte om zuinig met energie, materialen en arbeid om te gaan gaven zij de naam ‘Spaarzaam bouwen’.Echt op maat | Starten met een ‘lijst van ellende’ en op deze manier alle ergernissen in een woonhuis voorkomen. Schetsen op ruitjespapier en vooral de beperkingen ervaren van de 3x3m. Om te voorkomen dat om de 6m weer een kolom moet staan, bedachten zij nieuwe verbindingen. De plinten liggen terug in de wand zodat er geen stof op blijft liggen. Doordat de plinten demontabel zijn, kunnen de bewoners bij behoefte heel snel zelf een extra stopcontact plaatsen. De deuren liggen in een vlak met de wand en er is gekozen voor verdekte (onzichtbare) scharnieren. Ook hier daarom geen hinder van stof.

Prefab-puzzel | Door van tevoren alle details te bedenken en uit te tekenen, konden de vloer-, gevel- en plafonddelen in de fabriek samengesteld worden. Raamopeningen, leidingwerk en andere technische installaties werden op de werkplaats al op de juiste plek gepositioneerd. Sommige units waren hierdoor al met vloer, dak, en wanden inclusief inbouwkasten of trap volledig gereed. Dankzij deze goed doordachte puzzel van 3D-units en 2D-elementen (losse afgemonteerde vloer-, plafond- en wanddelen) stond er binnen 2 dagen een wind- en waterdicht huis op de bouwplaats.

            
Techniek | Het huis is heel goed geïsoleerd door het gebruik van extra lagen gerecycled EPS (isolatieplaten van polystyreen) en heeft een extreem laag energiegebruik. De verwarming hoeft nauwelijks aan en twee WTW-units (warmte-terugwinning) zorgen voor een fijn binnenklimaat. Aan- en afvoer van verse lucht verloopt onzichtbaar langs de randen van het verlaagde plafond, dat een afstand tot de wanden behoudt. Moderne technieken zoals vloerverwarming met koelfunctie, heatpipes voor de warmwatervoorziening en een warmtepomp maken dit gebouw tot een hoogwaardig duurzaam woonhuis.

Voor herhaling vatbaar? | Als gedreven opdrachtgever is het goed mogelijk om buiten gebaande paden een woonhuis op een duurzame, spaarzame manier te bouwen. Het vergt wel veel inzet. De uitdaging bij het hergebruiken van materialen is o.a. het uitzoeken en bij elkaar vinden van mogelijke opties. Ook blijkt dat de materialen niet de grootste kostenpost zijn, maar de arbeidsuren. Het 2ehands materiaal vraagt meer arbeidstijd om het voor de nieuwe toepassing geschikt te maken dan nieuw materiaal. Door in hun project veel zelf op te pakken was het voor Arie en Annette een geslaagd avontuur. Het resultaat mag er wezen! Dat de villa is opgebouwd uit 2e of zelf 3e hands bouwelementen is nergens te zien en te ervaren.

Voor mij is dit project een trigger om te onderzoeken hoe ik 2eHANDS materialen kan toepassen. Een recente aanvraag om een oude bouwkeet tot mini-showroom te upgraden is een mooie gelegenheid.

Hoe zou JIJ materialen in jouw bouwproject willen hergebruiken? Ik ben benieuwd naar je reactie… 
info@weberontwerpt.nl

Foto's Arie den Hartog & WEBERontwerpt            Mijn duurzame ontdekkingstocht 

Duurzaamheid heeft de toekomst; het is nodig om slim om te gaan met de beschikbare bronnen. Er gebeurt veel op dit gebied, elke dag gaan de ontwikkelingen een stapje verder. Vanuit interesse en mijn rol als architect/ontwerper vind ik het mijn taak om ermee aan de slag te gaan. 

Dit is een blog over mijn ontdekkingstocht. Ik hou je op de hoogte van interessante ontmoetingen en ontwikkelingen en deel graag mijn tips met je.SHARE:

  WEBERontwerpt | Treek 54 | 3524 TB Utrecht | +31 (0)6 15183869 | info@weberontwerpt.nl ARCHITECTUUR + INTERIEUR